Grand Détour gör Stockholm pt. I

comments 2
Okategoriserade
Fredag


Skymning över SoFo

Korsningen Södermannagatan-Ringvägen norrut, vandrar uppåt, förbi polska salesianoratoriet. Har hunnit ut precis innan skymningen faller, himlen blir Söderbergskt blånande skär. Vaddå Söderbergsk? Jag flanerar iallafall, har ett par timmar över.

Vankar fram till South of Folkungagatan Café, vilka som känt har patent på namnet (men SoFo läses av Gustaf Skarsgård ”Så få stockholmare kvar”, lyssna på hans spoken word-sommarprogram), en The Guardian frestar på ett bord därinne, men jag roffar några flyers, drar vidare. Coctail brevid verkar vara som Kitsch på Davidshall.

Fortsätter längs Södermannagatan, men jag har som sagt ett par timmar att slå ihjäl så jag slinker in på Grandpa. Franska toner möter mig, jag provar stetsonhatt och whyredhandske, priserna får mig att låta det stanna där, blir tyvärr ingen poupée de salon. Vore jag något mer stadd i kassa skulle jag nog också köpa någon av de tjeckiska industri- eller pansarvagnsformade porslinsvaserna. Jag virvlar runt prylhyllorna och skrittar slutligen ett extra varv runt hyllan med Plötsligt i Vinslöv och Skulle kunna röra dej, till tonerna av France Galls främsta hit, och så fram till kassan med ett paket kylskåpsmagneter.

Men shopping i SoFo måste verkligen inte vara ett dyrt nöje. Jag svänger höger på Bondegatan och fastnar framför en skivback utanför Repris. Hittar där en Zarah Leander, en samling av hennes svenska radioinspelningar, studioinspelningar såväl som live från Berns, utgiven av SR Records 1985, mint condition, för 10 pistoler! Låtar som ”Rosen från Novgorod” och ”Det började med ett glas champagne”. Det ni.

Champagne ja, det är årets spend-the-money-in-the-högkonjunktur-dryck, åtminstone på Berlin Sthlm, Skånegatan 71. Tjejgäng från jobb, kentarkillar som laddar upp, några par. Jag frågar efter Berliner Weiße, finns ej, blir Erdinger. Berlin öppnar först 17 så innan dess blir det en macka på Skåningen. Annars är det mest hemlikt klingande Galleri Sorgenfri, som dock inte har så mycket att göra med Östra Malmö, eller Potsdam för den delen.

Men: Målet för min promenad är mycket stängt. Fastigheten på Närkesgatan 6 renoveras fortfarande, och Łysy Pingwin sägs vara stängt för gott. Det får bli det i Praga istället framöver. Dock öppnar här istället en hoppla-wir-leben-inspirerad bar, Judy’s, i veckan, läser jag.

Vänder åter, ska tillbringa kvällen med kroatisk performance på Teater Giljotin. Ni känner ju mina preferenser vid det här laget.

Memories are made of this. Performance. BADco

Vi åskådare guidas runts av två spelledare som växelvis fantiserar fram varsin exessivt meningsskapande rundvandring, så väldigt… föreställande jämfört med det som ska komma. Då hamnar vi i en korseld av intryck. Diskrepanser. Polyfoni. Mycket av texterna viskas fram vid borden där vi sitter, återkommer som teman och överenstämmer med eller tar spjärn mot textprojektionerna. Mycket dans, dans mot projicerad bakgrund filmas och återges i realtid i en andra projektion, på en annan vägg. Ett texthäfte finns, jag väljer:

… the test of a first-rate intelligence is the ability to hold two opposed ideas in the mind at the same time, and still retain the ability to function. One should, for example, be able to see that things are hopeless and yet be determined to make them otherwise

F. Scott Fitzgerald
, ”The Crack-Up”

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 Comments

  1. Petter says

    De tjeckiska pansarvagnsvaserna Gabbe… föreställde de tjeckiska pansarvagnar eller pansarvagnar vilka som helst. För om det var det förra vet jag inte om du nånsin blir förlåten för att du inte varskodde mig… :)

  2. Gabriel says

    Det var en ganska fantasifull pansarvagn. De finns nog kvar till försäljning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *