Home is where the heartred is

Leave a comment
Okategoriserade
Kalmar, dan före dopparedan

Då åker var och en till hem, hem till sitt skogslän, eller sin stadsdel. För att fira en jul hemma på mammas gata. Alla vi som flyttat bort. Och finner oss tillbaka i något gammalt, som vi kanske ägnat mycken tid att ta oss bort ifrån. Men staden och landet närmar sig varandra. Och Malmö är ju inte New York. Går man ut på juldagen i Kalmar kan man frottera sig med lokala och hemvändande hipsters på Söderport. Där i Stadsparken på andra sidan allén slogs 12-årige Gabriel med 12-årige Rasmus på frusen damm. Nu byggs det nya Kaba-stensliknande konstmuseet där.

I somras var jag i Näsåker, Sollefteå kommun, Ångermanland, och förbluffades över föreningslivet, kulturen, till synes inte bara under Urkult utan året runt. Jag pratade sen entusiastiskt om den nya gröna vågen som jag trodde snart skulle komma, bara för att höra att den enligt fackmän redan pågått ett tag, i det tysta.

På tåget hem till Kalmar plockar jag upp Expressen och läser en mycket intressant artikel av Aase Berg, ”Gröna vågen vänder åter”. Hon, poet som bosatt sig i en vedeldad stuga i Hälsingland, polemiserar mot uppfattningen att vedklyvningsvurm enbart skulle vara en ny borgerlig lyxtrend. Istället ser hon en klassöverskridande möjlighet i dagens ännu framväxande miljömedvetna rörelse.

Ett annat tema i Bergs artikel är den pragmatiska etiken. Att ta ett steg i taget, att täcka in en nisch åt gången är ok, och det är något som slog mig när jag sitter på Barista ett par dagar innan hemresan, med strutsbagel och fairtradecola. Att leva i spänningen mellan att vilja göra gott och att vilja leva gott, att leva där med många andra, skapar i lyckiga fall en slags gemenskap där man tillåter varandra att göra bot och bättring var och en i sin egen takt. Berg ser pestorgier i vår ansvarslösa konsumtion, men också en möjlighet till relativt snabb omorientering:

Det är mycket möjligt att den nya Gröna vågen är en biprodukt av det samhälle den vänder sig emot: det marknadsekonomiskt individualistiska, exhibitionistiska och narcissistiska. Individualismen har nämligen gjort en nyttig sak, som i slutändan kommer att motverka dess egen, inneboende egotripp: banat väg för den originella individen inom kollektivet, tillåtit muppar att samsas med normaler, möjliggjort en ny sorts personlig integritet inom de radikala kretsarna. Den marknadsekonomiska personligheten som narcissistisk handelsvara kan ganska obehindrat ersättas med personligheten som ett icke konsumistiskt svängrum.

Så hipster, sträck på dig, för du bär evigheten i ditt bröst: varje Ubuntiläsk, varje kravbryggd palmhjärteöl, varje utebliven salamimacka räknas. Och inför det nya året: omvändelser under galgen är alltid välkomna. Redan imorgon etc.

Nej, nu ska jag lägga ifrån mig datorn. Ulla Billquist på CD:n och glöggen brevid. Ännu ett par timmar innan granen ska kläs. Måste tipsa om tre av radions julvärdar: Björn Alverfeldt och Johan Pettersson i P4 Malmö, sändes redan 21 till 24 i fredags, och så Kjell Albin Abrahamson som inleder en ny tradition i P1 imorgon!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Även på intressant.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *