The underbelly of Ottawa

Leave a comment
Okategoriserade
fredag, 2/5

Ottawa är ”a town disguised as a city” förklarar våra värdar, Anna och Kyle. Det finns egentligen inget här att se. När vi till sist kommer fram på torsdagkvällen, efter en hel dags bilresa, förbereds vi på besvikelse.

Men så är det inte riktigt, förstår vi under den lätt kyliga brisen uppe på Parlamentskullen med utsikt över Ottawafloden. Där på andra sidan ligger Québec, och skogarna och bergen tar vid vid foten av den kanadensiska skölden.

Liksom för att kompensera oss för det bristfälliga utelivet i Ottawa, ska vi få träffa Léa från Hull [yll] på andra sidan floden, för att få en korrekt bild av vad landet har att bjuda. Léa lärde sig engelska för bara några år sedan och får genast vår respekt då hon även talar ryska och serbokroatiska. Efter att ha lagat och ätit vår legendariska ziti al forno (”no, this is not a Swedish dish…”) så bär det av.

Forden häver sig upp över bron, förbi Musée canadien des civilisations och in i Vieux Hull, numera en del av Gatineau. Först svänger vi runt kasinot, sedan upp på en stor parkering, för att få uppleva en äkta quebecsk sportbar, La Cage aux Sport... Vi behöver inte betala inträde eftersom vi är svenskar på studiebesök och bara ska beskåda inredningen.

Inne i Hulls gyttriga centrum är utelivet i full gång, tydligen helt till skillnad från pendlarstaden Ottawa. Vi möter upp ytterligare en danspartner, Sonia. Glatt stegar vi in på Le Bistro (3 Rue Kent). ”Bière local, säg bara bière local”, säger jag till Rasmus. Så får det bli. Och det blir dans, dans till artister från det glada nittiotalet, som Haddaway, vad kan det heta, discothèque européen? (Korrekt term är för denna typ av musik är eurodance). Vi dansar vidare på Le petit Chicago, och om inte förr måste kvällen avslutas när jag till sist spräcker mina glittercheapisar. Ack ja.

Men, utan att jag behöver be om det, avslutas kvällen på snabbmatshak med poutine, pommes frites med ostgryn och rikligt med brunsås. Fantastiskt. Och nästa dag hinner vi se Gatineau park, med enastående vyer där lågland möter högland. Vi är redo att ge oss längre in i Québec.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *