Att förlora en generation

comments 2
Okategoriserade
Stockholm, torsdag

”Varsågoda, ni kan gå in båda två.”

Såväl dörrpolicy som klädkod är för dagen mycket liberal. Jag och Johan Folin vandrar in på Café Operas uteplats. Förbi de vita dukarna, och upp en halvtrappa till terrassen. Här samlas Stekare mot FRA under parollen ”Hela Stureplan festar mot massavlyssning”.

Det är en ganska liten skara, piratpartiets styrelse, en rad ungdomspolitiker, några ledarskribenter, ett fåtal aktivister. Med lite hjälp av Johan identifierar jag bland andra Rickard Falkvinge och Christian Engström, piratpartiets presidialer; Niklas Wykman Gustaf Stenlund (MUF); Maria Ferm och Anders Wallner (Grön Ungdom); Magnus Andersson (CUF), Frida Metso (LUF); folk från Ung vänster. Och så: Camilla Lindberg (fp), omsvärmad i baren av piratpartister och andra.

”Var är stekarna? Vilka är stekare?” frågar en kille i jeansskjorta. Jag frågar detsamma, eftersom de flesta ser ut som rollspelskonventsbesökare eller… ungdomspolitiker. Han påpekar att även om man är ironisk stekare är det inget ironiskt med att betala notan efteråt. Vi pratar vidare om gratisätande och B-kändisskap, det visar sig vara Tore Kullgren, känd från TV. Då har fotograferna nästan hunnit fram till oss.


Johan Folin, Tore Kullgren, Gabriel Stille. Foto: finest.se

I baren kommer jag i samspråk med en polsk dam, vars son är aktiv i Piratpartiet. Hon behövde inte släpas hit, förklarar hon, utan är mot lagen, hon vet hur det var i Polen. Efter ett tags diskussion måste jag säga:

”Du får ursäkta, men svensk politik känns mycket mer… polsk efter det här lagförslaget.”

Därefter enas vi om att polsk partipolitik definitivt går mot en stabilisering. Till skillnad från svensk.

Armarna vevar F-R-A, folk strömmar till, dansgolvet fylls, ”…instead of messing with our future, open up inside”. Romansen kring alliansen är definitivt bruten. Liberaler, gröna och socialister festar tillsammans mot regeringen. Det som undrar var det politiska ligger i att häva alldeles för dyr öl och dansa till eurodance, ja de skulle se piratkaptenerna slå ner sina glas på ungdomsförbundsbordet, de skulle höra ledamoten lägga ut texten om nytt nätverkande i riksdagen för ledarskribenten, de skulle se en hel mandatperiodskull toppolitiker in spe kring samma bord. Bara en ny generation som enas mot den gamla? Kanske, men en generation som kräver öppenhet och respekt för en mångfald av uppfattningar.

”FRA-motståndet är brett, och börjar mer och mer likna en folkrörelse” skriver Frida Metso på sin blogg och jag minns 2006 när politiskt engagerade från alla håll slöt upp mot Kaczyński, Giertych och Lepper.

Trodde aldrig det skulle hända, men nu skulle en politisk journalist i Warszawa avundas mig, här i Sverige.

Andra bloggar om , , , , ,

2 Comments

 1. Anonymous says

  Vi skickar soldater till afganistan,säljer vapen till länder vapen som dödar barn , kvinnor ,män,djur, osv, undrar vem är dom verkliga terrorister ? är det moralisk rätt ? Den represiva apparaten börjar få så mycke makt och maniker som skall avnändas emot oss, ingen går säkert nu, vem försäkrar att i framtiden nån hackar sig i din dator och skickar E-mails som kan anses som terroristhandlingar ? så att du blir oskyldigt anklagad och kastas i häktet isolerad eller utlämnas till Amerikanska CIA och vidare till GUANTANAMO i Kuba ? är detta paranoia ? eller ? Det finns inte bara Talibaner i Afganistan dom Finns också i Riksdagen och Regeringen , undrar vad kommer dom att hitta på nästa gång ?….
  Fra Lagen är till för att spåra ner personer och avrätta folk som postar matrial som detta och som exponerar våra politiker psykopaters planer.

  http://emmatell.blogg.se/2008/july/demokrati-pytts- an.html

  Den rättfärdige blir en terrorist pga han tror på rättvisa och folket är indoktrinerade till att vara passiva och bara titta på..

  http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=1090

  När naturresurserna börjat tryta väntar oss alla koncentrationsläger.

  fyfan för att brännas i en ugn pga passivt korkade individer som inte hade mage eller intellek till försyn och reaktion.

 2. Gabriel says

  Johan påpekar att MUF:s ordförande inte sågs till, däremot pressekreteraren. Rättelsen införd.

  Kul förresten att Finest uppmärksammade den i Sverige hittills okände Baltimore-rapparen Grabriel Stilla…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *