Apped up in books

Leave a comment
Okategoriserade

Jag tänker ibland att med tanke på hur jag fördelar min tid just nu, skulle jag inte hinna vara med i någon bokcirkel, eller ens en boxcirkel. Men kanske en appcirkel.

Det finns böcker som pockar på att läsas. Som Knausgårds. Jag har sett honom i löparspåret i Pildammsparken och på Café Diana i Ystad, alla har pratat om Min kamp. Men nej. Att sjunka ner i ett väldigt romanbygge, även om det handlar om samtiden och mansrollen, har jag bara inte gett mig tid till på länge. Tomas har försökt övertala mig, och blev intresserad på riktigt av det här samtalet i P1.

Jag tänker på när jag försjönk i Gombrowicz Dagboken sommaren 2011, det gav väldigt mycket, men det blev att jag la den i från mig den när jag började läsa allt om Utöya. Och sen gick sommaren mot sitt slut och jag hade mycket att göra. Nu står tjockpocketen där i bokhyllan med väldigt många hundöron fram till mitten.

Det händer annars att jag plockar med mig en kokbok till sängen. Oftast när jag redan är mätt, och ligger och så småningom ska sova. Jovan Radomirs Mitt Balkan är en gammal favorit (som numera finns som gratis app med.) Eller Dick Harrisons och Eva Helen Ulvros Historiebok för kakälskare. Numera samlar jag i och för sig till en stor privat receptsamling i Evernote. Det blir en hel del Gitto och Jamie.

På mitt nya nattduksbord ligger ett par böcker, just nu. Och de är sådana som verkligen bör läsas mer. Först Handbok i livets konst, av Epiktetos. Det är en gammal, gulnad upplaga från 1939 som jag hittade på familjens sommarställe. Epiktetos var frigiven slav, och en av de stora stoikerna. Mycket av idéerna bygger på insikten att en människa (i åtminstone någon mån) kontrollerar det bruk hon gör av sina tankar, men inget annat här i världen.

Längre fram har såväl tolvstegsrörelsen som Dr. Phil och diverse KBT-riktningar hämtat mycket från de gamla stoikerna, och jag gillar det. Och apropå KBT, så ryms det så mycket inom detta begrepp i Sverige i dag. Beroende på vilken person, eller vilken bok du träffar på, kan det kort sagt vara både bu och bä. Men av en slump hittade jag självhjälpsboken De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem, av Athur Freeman och Rose DeWolf. Bakom den otympliga titeln (och vem översätter smart med ”klyftig” i dag?) döljer sig en klok och praktisk bok med genuin klinisk och vetenskaplig bakgrund. Det handlar mycket om förnuft, sund självskattning och självkontroll, och det finns tydliga gränsdragningar mot den senare så spridda urspårade positiva psykologi som lovar magiska lösningar.

Annars är det mycket fackböcker om sociala medier, i synnerhet poddradio, här nu. Jag ska nämligen hålla i flera kurser på Folkuniversitet under våren.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *