Rödbetsrisotto

comments 2
Okategoriserade

Rödbetsrisotto

Rödbetsrisotto! Trodde jag hade kommit på något unikt när jag funderade på vad jag skulle göra med det som var kvar i barszczkartongen. Men så var det givetvis inte, allt finns redan på internet. Däremot att använda den polska buljongliknande rödbetssoppan istället för buljong i olika rätter, det finns inte med i de tidigare recept jag snabbkollade. Jag improviserade och gjorde så här:

Jag hackade 1 rödlök och rev 2 rödbetor. Värmde ungefär 1/2 liter barszcz (finns ofta i större Coop-affärer, och givetvis i polska butiker), som jag blandade med ett par deciliter vitt vin, lite vatten och en halv tärning grönsaksbuljong. Lite extra salt, möjligen soja, behövs.

Sedan värmde jag på smör och olivolja i en wokpanna, lät rödlöken mjukna däri på svag värme, och drog sen upp värmen och vände ner 350 gram arborioris för att rosta lätt i några minuter. Därpå får man tillsätta lite extra vin, ett par deciliter, att koka bort. Sedan är det dags för att gradvis tillsätta buljongen/barszczen, långsamt och koka in tills riset efter avsmakning har fått rätt konsistens. Det är bra att förbereda lite extra vätska att ta till: vatten med buljong eller soja eller vin, allt eftersom vad som behövs för att korrigera smaken. Smaka av under tiden, salta vid behov.

Vid lyckad avvägning uppstår en fin balans mellan rödbetornas sötma, vinets syra och buljongens rikhet. Som grädde (typ) på moset blandade jag lite sur grädde (polsk śmietana från samma butik, annars har numera Arla Smetana i sortimentet) med fetaost som jag hade hemma.

Gott – och mycket mäktigt! Somnade efter bara några tuggor, och har ändå två matlådor kvar.

 

2 Comments

  1. Sofus says

    Nåt sånt här har jag aldrig sett förut. Verkar ju riktigt gutt:) Risotto brukar ju bli fint att variera på olika vis.

  2. Gabriel Stille says

    Ja, eller hur, det var det. Extremt mäktigt också. Det jag upptäckte är att det faktiskt går att ha för mycket vin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *