En andra skörd

Leave a comment
Okategoriserade

”Besök alltid en rea på första och sista dagen” Så står det i någon av de böcker om manlig stil, som jag hittade på bokrean för ett par år sedan. Och det gäller ju oavsett om det är kläder eller böcker, eller vad det nu är. Sista dan, när det är så billigt, gäller också lite andra regler än den första, och det är själva rea-på-rean-momentet som är den stora behållningen. Och glädjen i att hitta något av värde, som alla andra har gått förbi.

Reans första dagar kom jag hem med Bergtagen. Nu blev det två böcker om foto respektive filmande: Jag laddar upp inför en efterlängtad kurs jag ska gå senare i vår. Jag hittade också en sådan där glosbok med illustrationer för alla ord, en svensk från Lexin som jag kanske kan använda i mina svenskkurser.

Och så: Julian Betters ögonvittnesskildring Jag var barn i Gulag (som har extramaterial på nätet för utbildningssammanhang), Florian Illies Århundradets sommar som följer ett antal kultur- och världshistoriska personer månad för månad år 1913, året före sammanbrottet (som får mig att associera till Frederic Mortons I elfte timmen: Wien 1913-1914 och Claudio Magris Donau). Dessutom Sånger från äldreomsorgen, diktaren och byråkraten Ragnar Thoursies sista bok, skriven i hans ”höga ålderdom”. Thoursie skildrar denna belägenhet inifrån, liksom han tidigare gripit sig an Arbetsmarknadsstyrelsen och hela det svenska samhälle som besjöngs i ”Sundbybergsprologen”.

Slutligen fastnade jag för en ungdomsbok, Emmy Abrahamsons Min pappa är snäll och min mamma är utlänning, om Alicja som flyttar till Österlen med sin pappa och sin polska mamma. Baksidestexten och förlagets presentation utlovar kulturkrockar, ung kärlek och dråpliga scener vid ett påvebesök i Vadstena.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *