Realiserad läsning

Leave a comment
Okategoriserade

Varför överhuvudtaget en bokrea? Stora högar av böcker, i särskilda affärer, en särskild tid? Jo, förutom att det uppenbarligen fortfarande är ekonomiskt lönsamt – så vill människor ha reor, liksom gemensamma säsonger, turneringar, perioder. Det är något djupt socialt och mänskligt. En del förvånas, eller förfäras, över hur alla – alla – plötsligt verkar förhålla sig till melodifestivalssäsongen i de sociala medierna, när vi samtidigt hör om filterbubblor och individualisering. Men bara en sådan sak som att det sociala är en så stark komponent i de visserligen algoritmiskt kurerade och beteendevetenskapligt beroendeframkallande flödena, tyder ju på att det är ofta mindre är innehållet som får oss att stanna och läsa, än att att alla de andra är där.

Jag har inte brytt mig så mycket om bokrean på senare år. Det finns så många andra sätt att komma över intressanta texter billigt eller gratis. (Och så många andra artefakter att samla på, som verkar vara mer motiverade att ha i fysisk form. Som kläder.)

Det som det sista året har fått mig att läsa mer i bokformat, det är faktiskt en läsplatta. Där finns billigt eller helt gratis böcker och bokifierade texter från nätet. Med det har jag också faktiskt kommit att känna att läsande utan en lysande datorskärm är något av en åtråvärd lyx. Så, på lite omvägar, är jag tillbaka vid boken.

Årets rea då: den största bokhandelskedjan har Thomas Manns Bergtagen, som jag inte läst – än. Däremot har jag läst och kan rekommendera några andra böcker som också finns på rean: Ryszard Kapuścińskis Reporterns självporträtt och Dag Hammarskjölds Vägmärken, och så via näthandel Dominika Peczyńskis Östeuropas kulinariska hemligheter.

–––

Med detta inlägg inleder jag årets Blogg100-utmaning. Precis som nyårslöften är det egentligen ett ganska dåligt sätt att försöka skaffa sig en ny, god vana – åker man dit en gång, så kan man packa ihop och gå hem och har kanske inte hunnit lära sig så mycket. Men just känslan av en säsong, en gruppgemensam aktivitet, är i stället fördelen här och kan vara kraftfull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *