S(c)envåren i Malmö

Leave a comment
Okategoriserade

Stanislavskij eller Brecht, ja. Det finns plats för många olika teatertolkningar på Scenkonstbiennalen, i vår i Malmö.

I dag har lösa biljetter släppts till föreställningarna, och de sägs gå åt fort. Gästspelen innebär en ny chans att se många hyllade uppsättningar från de senaste åren.

Efter en snabb koll vill jag inte missa Robert Fux i paradrollen som Herbert Tingsten i Ansvaret är vårt, och jag rekommenderar också å det starkaste Vår klass, Tadeusz Słobodzianeks mycket drabbande uppgörelse med den så länge förtigna historien om katolska polackers pogrom mot sina judiska grannar under andra världskriget.

Teater InterAkt gör community-teater av bra och angeläget slag. Jag såg den allvarliga men också hoppfulla No Border Musical, där både manusarbete och scenframträdande gjordes av aktivister varav en del ensamkommande flyktingungdomar. I den nu aktuella Malmökoden – Instruktionsbok till parallellsamhället deltar också personer med egen erfarenhet av att leva utan papper i Malmö.

Ett sista tips, samtidigt men vad jag förstår typiskt nog utanför själva biennalen: Den stora mastodontuppsättningen av Institutets och Nya Rampens hela Trilogi under konstnärlig ledning av Markus Öhrn. Alla delarna är nya för mig, men jag minns Operation Cykelhjälm, och givetvis The Rise And Fall Of The Roman Empire. I alla fall: där har ni något att gå och se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *