Nya stråk

comments 2
Okategoriserade

På vägen från Heleneholm till Stadsbiblioteket passerar jag, numera nästan dagligen, inte mindre än tre polska speceriaffärer. De är ganska likartade, det är fullt av annonser utanför och trångt mellan hyllorna. Först förbi Pol-West på Södra Förstadsgatan, strax norr om Dalaplan. Sedan är det Polonus på Smedjegatan och till sist väntar ytterligare en, där måste jag till slut fråga efter just den chokladbit jag letat efter, men ingenstans funnit. Alla är välsorterade, vanlig apelsinjos, märket Hortex finns, vad skiljer den från svensk? Och en hel massa annat godis men inte… Ba.. Baj.. Bacz… Nej, Bajeczny heter det, det har vi inte, det beror på vad den polska grossisten har säger kvinnan i affären vänligt, och kanske förvånat. Jag får komma tillbaka.

Igår var det fullt på restaurang På Besök. Dit kommer man lätt om man följer Nobelgatan norrut. Nåväl, det var effektfullt repetativ receptläsning ur Rámus och Peqouds nya dubbelutgåva, 81 lättlagade recept för nybörjare av Georges Perec och Lantlig kokkonst från centrala Frankrike (Farce double) av Harry Mathews. Vi smakade saffranssjötunga på odlade champinjoner, och drömde alla om marineringskar i sten.

2 Comments

  1. Pappa Brun says

    Så du har äntligen blivit Malmöbo nu.. Var inte en främling. Polska livsmedelsaffärer vimlar det av i vår stad.. En ligger på Skolgatan. En annan på Persborg. Mycket att utforska således.

  2. Gabriel says

    ”Var inte en främling.” Tänkvärda ord om man tar dem för sig. Och Bajeczny fanns på Polonus, visade det sig.

    Grattis förresten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *