Den stora omvägen

comments 2
Okategoriserade
Metelkova mesto, Ljubljana

Den stora omvägen. Tiden är så disponerad, att när jag slutligen känner mig hemma på en plats, är det dags att dra ut igen. Vi diskuterade tidigare i våras små och stora utvägar, mindre eller större flykter. Rasmus och jag beslöt oss för att åka ner igenom Balkan, hela vägen från Wien till Sofia igen.

Igår: Wiens sjunde distrikt, det första med grönt styre. Spårvagnarna har regnbågsflaggor här, detta är inte Warszawa. Vi möter upp Rasmus vän, ”work time Catholic”, på Burggasse efter några öl och Spinatnockerln på 7Stern. Släntrar vidare genom bohemindexhöga kvarter till Wirr, vi sitter ner och jag hittar ett trevligt vykort föreställande Tinky Winky i prideparad. ”Tinky Winky ist schwul? Wen intressiert’s” Sedan går vi till Tunnel i granndistriktet för att flylla magarna ytterligare, Florentinerschnitzel kan bara rekommenderas. Vi gör en tidig kväll, veckans schema är tungt.

Så idag, Zeleno möter upp på stationen, gott återseende, alla återseenden borde vara så, självklara. Jag har sett staden förr. Vi kan nöja oss med iskaffe, postmodern bokhandel och pizza, från studentrestaurangen, i gräset. Och bara en liten sipp av šnopc. Kaffe och Fructal. Sedan säger vi hastigt farväl. Rasmus och jag förbereder oss för kvällen i alternativstaden. Intervju bokad med jugonostalgiker till 03.00.

Tills vi hörs igen, i Belgrad, lämnar jag er med ett par strofer ur Aleš Debeljaks ”Legosoldater” från Som ett förbluffat vittne i ett land, medan det ännu fanns. De säger något om Slovenien, anar jag.

Vinden har tystnat i vingårdarna. En nattfjäril slår mot karbidlampan.
Kvällen andas svagt. En ohörd bön försvinner i skymningen
under guds likgiltighet. Vi ser på avstånd hur arvtagarna
till den mäktiga tronen darrar inför regler och tvång.

Även dynastier byts ut i det oändliga. Söder och norr, öst, väst: vi tjänar
troget. Triumfbågen har trängt genom molnen. Det är inte mullbärssaft
som klibbar på vara händer. Vi håller hårt i sköldarna. I det styckade
landet väntar vinrankan obeskuren. Vi kan bara gissa hur dåligt den mår.

(Övers: Morgan Nilsson)
This Balkan Tour will not be covered in English by me. For an account of the trip, please check my travel mate Rasmus’ blog Rawls & Me.

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *