Ett skrik som snabbt dör ut?

Leave a comment
Okategoriserade

Den veckas @Sweden-curator, det vill säga den som anvarar för Svenska institutets konto med syftet att marknadsföra Sverige, gjorde en lite annorlunda kupp.

Annorlunda, än hur det enligt kritiken har låtit på senare tid: Ett ändlöst omtag om frågor om fika och kanelbullar och lattepappor och what have you. Wilhelm Landerholm hade däremot en annan plan. Han trissade upp förvängningarna inför en serie meddelanden som skulle släppas på eftermiddagen. Folk som frågade fick autosvaret ”I think what I will say at 15:30 will interest you.” Och det gjorde det: Wilhelm valde att lyfta frågan hemlöshet – uppmanade läsare att komma med idéer, politiker överallt att tala om problemet och spred The Locals artikel om Soppkök Stockholms verksamhet, som inte bara handlar om konkret hjälp men också politisk aktivism.

Och det finns de som över hela landet gör likande initiativ. Även här i Malmö – och Soppkök Malmö söker efter fler volontärer och bidrar på bloggen med berättelser av personer i hemlöshet. Återigen behöver det inte vara en motsättning mellan att engagera sig direkt och att arbeta politiskt för en långsiktig förändring, snarare tvärtom.

Men: när Sweden vill få ämnet #homeless att trenda så dyker det upp protester och förlöjliganden – för att folk är cyniska och själva lite självhatande posörer, tänker jag först. Och så är det väl för vissa. Och andra kanske för att de önskar en kommunistisk revolution istället, som lösning på hemlöshetsproblemet bland mycket annat. Det senare är mer logiskt, men kanske ibland också en rationalisering av det tidigare.

Det finns alltid saker att göra. Både i köttet och på nätet, både nu och efter en högst eventuell och oklart definierad revolution.

(Disclaimer eller teaser: Jag kommer senare att skriva om olika meningar av ordet kommunism. Den intresserade, av varför benämningen känns fel för ganska många oavsett intentionerna hos den som använder sig av det, kan titta på Min sanning: Jerzy Sarnecki, med kriminologen som flydde Polen efter utrensningarna i slutet av sextiotalet. Eller ja, det är ett intressant program på många plan. Se det!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *