Inget finns att se – fortsätt verksamheten

Leave a comment
Okategoriserade

Denna post avslutar Blogg 100-utmaningen. Hundra inlägg på hundra dagar. Mission Completed.

Vad ska man säga om det? Det jag kommer att tänka på är hur det för mig snarast ytterligare ”avförtrollat” bloggandet, i meningen att tanken blir ”att blogga är ju bara att skriva glorifierade statusmeddelanden, notiser, vadsomhelst. Kom igen, vad är det som är svårt? Det är ju bara att skriva något? Vadsomhelst!” Det är ju en tänkbar slutsats – och tydligen är det jag är nöjd med att komma med här inte särskilt svårt att förmedla i några korta ord. Något man också lär sig av att leda radioprogram, av improvisationsteater, eller att stå inför en klass till exempel…

Och avförtrollning, förfrämligande, är faktiskt the way to go. Anything goes: ha inte så stor respekt för formen, din form som sitter i huvudet. Mitt intryck när den första omgången av Blogg 100 drog igång för ett par år sen, var istället att detta var ett bra initiativ för att på något sätt återskapa någon form av tänkt pionjäranda i den svenska bloggosfären. Nu, var tanken, ägnar vi oss åt korta meddelanden på Twitter och Facebook, när vi kunde skriva kloka och välbalanserade saker som vi gjorde i en mytisk urtid (några år tidigare).

Och om allt detta kan man säga – mediet är inte så väsentligt. Vi tenderar att lägga väldigt stor vikt vid hur saker och ting utformas, istället för på vilken effekt det möjligen kan ha för dem som tar del av innehållet. Om ett sätt att kommunicera, ett medium, inte längre verkar fylla något syfte, lämna bara det och prova något annat. Prova något av alla andra som står till buds. Eller använd något av just de här sätten att få ut kortare eller längre texter fast på ett oortodoxt vis – allt detta verkar så självklart när jag skriver det, så att jag nästan skäms. Att koka tevatten… Nå, form påverkar innehållet också, givetvis.

Detta sagt så finns det vissa som tagit detta med kvalitet på stort allvar utmaningen igenom, och jag är väldigt imponerad av en del och önskar att jag hade något av den tid och det fokus som burit genom den mest omtwittrade Plötsligt i Moskva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *