Balkan on my mind

Leave a comment
Okategoriserade

Till mina kära vänner som ska ut och åka Balkan runt i sommar. Några hållpunkter, länkar och tips från mina resor (och ännu fler från de resor jag inte gjort):

Exit Festival. Novi Sad, Serbien 10-13/7 2008
Stor festival av europeisk typ, med en social agenda i botten. I år bland många andra med Gogol Bordello, The Hives, Kruder & Dorfmeister, Manu Chao, M.I.A., Ministry, N.E.R.D., Paul Weller, Primal Scream, Sex Pistols, Soulwax och Sven Väth. Björk kommer dock inte, efter sin Kosovo-dedikation av ”Declare independence”. Och jag jobbar, så jag kan inte.

Guča Balkan Brass Festival 6-10/8
Nej, jag kommer inte hit i år heller, det är mycket tragiskt, det är ju balkanmusikens mecka. Alla är där, uppenbarligen. Ni får berätta. För den som lyckas ta sig hit är själva inträdet gratis, så när som på Goran Bregovic-konserten.

Sarajevo Film Festival 15-23/8 2008
Höjdpunkten för en besökare i Sarajevo, tyckte en kvinna jag liftade med. Men gissa vad, jag missade även denna internationella filmfestival som i år hålls för fjortonde gången.

Medana Poesi- och vindagar 26-30/8 2008
Känd för sina rikliga mängder av både vin och poesi och för den gästfrihet med vilken de slovenska poeterna hälsar sina besökare. Poeter framträder med och utan översättare på ett flertal språk, och vinet talar för sig själv. Ska jag någonstans i år så blir det hit.

Men jag har dock tagit mig igenom två balkanresor, så jag råder er: Bada i Adriatiska havet (exempelvis vid Korčula eller Sutomore), i Svarta Havet i Vama Veche eller Shabla. Missa inte Sarajevo. Festa i Belgrad, Tirana, Sofia och i Ljubljanas Metelkova. Bergsvandra i Bulgarien, stanna möjligen i Veliki Tarnovo, eller i något bergshotell längre västerut. Skåda fågellivet i Donaus delta, och ta lite extra tid för att ta er igenom till Ukraina via Moldavien…

Och skriv hem om det…

Andra bloggar om , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *